TV-eken

TV-eken. Ett rätt förklenande namn på ett träd som stått där i tusen år. Långt innan TV-huset eller ens Stockholm fanns. Men dock. I kväll samlades människor för att återigen skydda den hotade eken från fällning. Uppgifterna går isär om trädets skick.

Politikernas inhyrda experter säger att det är ruttet och livsfarligt. Oberoende arborister som mätt och ultraljudat menar att eken är hälsan själv och kommer att leva i många år till.

Man övade på att klättra upp i eken och sände ut spejare som skulle kunna förvarna om trädfällarna skulle komma i natt. Vilket en del trodde.
Härligt att se lite engagemang nuförtiden i denna annars så loja och mätta tid!

Tack vare mätningar och undersökningar har nu två meter av eken blottats som man aldrig ser i vanliga fall. Den står i en stenmurad brunn sedan man höjde marknivån på 1800-talet.

Jag passerar eken varje gång jag åker till jobbet. Den fyller mig med vördnad och glädje. Tänk att den stått där i tusen år. Tusen år! Då hade vi fortfarande sen järnålder i Sverige. Kanske redan vikingarna ratade den här eken för att den var för krokig för att bli bra mastmaterial, och sen har den fått står kvar av samma anledning genom seklerna.
Vem vet.
Och vem vet om den står kvar i morgon bitti?

TV-eken har fått en egen Wikipediasida.

Annonser

10 comments on “TV-eken

 1. bastuba skriver:

  Men om den nu verkligen har rotröta? Tänk om den faller över någon person! Vilket liv det skulle bli på att livsfarliga träd får stå obevakade. Om man gör en liten parallell med gravstenen som dödade en liten flicka nyss, blir det tydligare hur svårt detta är. Helst skulle man ju vilja att trädet själv skulle få bestämma när det är dags att släppa taget, men hur genomför man det?

  • CS skriver:

   Nej, inte vet jag. Men många menar att politikerna inte skaffat tillräckligt underlag innan man fattar drastiska beslut. Nu reagerar internationella arborister och Stockholm får skämmas.

   Tydligen har människor aldrig någonsin skadats av just ekar. Ekar dör mycket långsamt, under hundratals år, och inte våldsamt.

   Här kan man läsa mer:

   http://www.dn.se/blogg/epstein/2011/11/22/jacksons-tradvard-har-hoppat-av-uppdraget-att-falla-tv-eken/

   http://www.dn.se/blogg/epstein/2011/11/20/arborister-tv-eken-riskerar-inte-att-kollapsa/

   • Désirée skriver:

    Men det betyder ju fortfarande att den kan vara farlig och att det kommer krypande gör ju bara att det inte märks någon skillnad under en människas livstid, om man inte tar upp foton och prover för femtio år sedan. Och glada jeppar som tror att allt lever för evigt och inget förändras tror sig stå över naturens gång.

    Att klättra upp i trädet för att visa att det håller är som min fyra åring som klättrar på staketet och säger ”titta mamma, jag ramlade inte och staketet håller”.

    Landscape Arch i Arches National Park i Utah USA tror man kommer att rasa någon gång de närmaste hundra åren. Det betyder i praktiken att den kan rasa när som helst. Likförbenat tror man ju inte att den ska rasa just när man passerar den.

    Det är ju lite samma sak här.

    Nån tyckte nångång att det var trevligt att ha kvar eken och byggde vägen runt omkring den. Skulle det varit bättre om den tagits ner med en gång? Vill vi ha träd inne bland begyggelse så får vi befinna oss i att de tas ner när de börjar utgöra en risk. Njut av att den varit där, istället för att sörja frånvaron. De flesta träd får inte ens chansen när det byggs en väg.

    • CS skriver:

     Tja. Antingen tycker man att en tusenårig ek har ett värde, eller så tycker man inte det. Och antingen tycker man att det är ok att politiker verkställer drastiska beslut utan att invänta korrekt underlag. Eller så tycker man inte det.

 2. quercofil skriver:

  Ekar är mäktiga varelser, de ska man vara rädd om.
  Och precis som du säger så är det härligt med männniskors äkta engagemang – vakta på bara!

  • CS skriver:

   Idag står den fortfarande kvar och aktivitet pågick när jag gick förbi. Fler arborister mäter och undersöker. Det knepiga blir ju politikernas prestige om den visar sig inte vara i så dåligt skick. Man har ju stängt av hela gatan för både bilar och bussar. Kan de backa då?
   Visst skulle man önska att engagemanget glödde så hela tiden, för fler frågor? 🙂

 3. K skriver:

  Stämningsfullt.

 4. K skriver:

  Oh ja. Tänk om den kunde berätta vad den sett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s