Lådan

.

Idag var en spännande lördag. En riktig utflyktsdag i sommarens finaste, lagomaste väder med underbart sällskap. Första stoppet var Lovön, där det här lilla märkvärdiga huset är instoppat i skogen.

.

.

Det är en kopia av Ralph Erskines stuga ”Lådan” som han byggde 1941 i Huddingeskogarna och sen bodde i under fyra år med fru och två döttrar. Golvytan är 20 kvm!

.

.

Erskine hade gått i kväkarskola i England och var influerad av deras ideal om enkelhet, användande av lokala material osv. Samtidigt ville han experimentera och prova idéer. Norrsidan på Lådan täcktes av vedförrådet, som också tjänade som isolering.

.

.

Varken el eller vatten fanns indraget, så värmen fick man genom att elda i den stora spisen som avdelade huset i rums- respektive köksdel.

.

.

Spisen och murstocken invändigt. (Visningen som ordnades av Arkitekturmuseet lockade ett 25-tal människor, och på 20 kvm var det rätt trångt och i stort sett omöjligt att ta vettiga bilder. Det stod folk överallt!)

.

.

Att få livet att fungera för fyra personer på så liten yta kräver förstås en hel del påhittighet. Bakom de här skjutbara skåpsdörrarna i masonit dolde sig både det ena och det andra. Förutom familjens kläder och linne…

.

.

Till exempel fanns här spelet till den fiffiga anordning som hissade ner sängen som på dagarna hängde i taket ovanför matbordet.

.

.

Såhär.

.

.

Här fanns också en nedfällbar bordsskiva och en arbetsplats med inbyggd hylla för ritningar och annat arkitektgrejs.

.

.

På andra sidan murstocken…

.

.

…fanns så det lilla köket, med avskärmat ljus som reflekterades ner mot diskbänken. En emaljerad vedspis med varmvattenberedare, och på motsatta sidan en arbetsbänk med masonitskåp ovanför. Snedställda, med skjutdörrar.

.

.

Med så liten boyta gäller det förstås också att huset är rätt placerat i naturen och har en utsikt man inte tröttnar på i första taget. Nu står inte denna rekonstruktion (som för övrigt Erskine själv var med och uppförde efter originalritningarna 1989) på samma plats som det första huset, men tydligen liknar ställena varandra.

.

.

Från detta hus nummer två blickar man ut över ängsmarker och hästhagar, och skymtar Lovö kyrka en bit bort. Så väldigt vackert en dag som denna…

.

Annonser

4 comments on “Lådan

 1. Margetha Lihnell-Djurskog skriver:

  Spännande!

 2. badglad skriver:

  Skojigt – med utsikt över badbart vatten hade det varit lagom för en sån som jag.
  Luktade det sommarstuga, eller?

  • CS skriver:

   Precis – med vatten i närheten hade det varit toppen. På sommaren. Minns inte hur det luktade. Jag tänkte mest på trängseln och att det var himla svårt att fotografera… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s