Hamnens dag

.

Tuuuut!

I söndags var det Hamnens Dag i Stockholm.  Man fick gå ombord på en mängd fartyg och prata med besättningen. Där var allt från segelskutor till sandfraktare. Mycket roligt! Här några av båtarna jag inspekterade och gillade:

.

.

Det här kraftpaketet heter Fyrbjörn och är en katamaran, tro’t eller ej. Med den far man runt hela Sveriges kust, från Strömstad till Kalix, och bygger och reparerar fyrar.

.

.

Framför Fyrbjörn låg lilla Tug. Lilla och lilla, jag säger så mest för att jag tycker så mycket om Tug. Jag har alltid varit svag för bogserbåtar. Tug ska få ett eget inlägg så småningom. Kolla bara in de flugsvampmålade ventilerna. 🙂

.

.

Jehander 1 går förbi mitt fönster varje dag. Och ibland natt. Jehander 1 hörs, man behöver inte ens titta för att veta vem som passerar. Det är inte Mälarens vackraste fartyg, men spännande att kliva ombord och titta ner i lastutrymmet. Här fraktas grus från Munsö till Värtan.

.

.

Här syns Jehander 1 tvärs över hamnen rakt under kloskopan. Jämfört med Tallinks Baltic Queen ser allt ut som leksaksbåtar.

.

.

Hamnar är alltid fulla av kontraster. Det är en av sakerna som gör att jag är så förtjust i dem.

.

.

Solen sken över Stadsgårdskajen och Slussen, men Skeppsbron drabbades stundtals av lokala skurar.

.

.

Skurarna åstadskoms av brandkåren som sköt vattenkanon halvvägs över till Skeppsholmen. Vi stod på Teaterskeppets fördäck och hamnade nästan i skottgluggen. Likaså de stackarna som försökte måla fören på Birger Jarl.

.

.

Sammanfattningsvis var Hamnens Dag riktigt rolig och givande. En folkfest!

.

Annonser

2 comments on “Hamnens dag

  1. riktigt båtglad skriver:

    Åh, vad härligt med fartyg, man kan ju bli salig för mindre! Tycker också att det är nåt visst med bogserbåtarna.

    Men hur är det med den där märkliga skorven som passerade utanför dig och som du undersökte för länge sedan, den med ”radioaktivt” målat på sidan, ser du den nån gång nu för tiden?

    • CS skriver:

      Det var bra längesen jag såg den där grå pråmen nu. Den körde ju olivkärnor till Fortum och inte alls radioaktivt avfall som symbolen indikerade. De hade inte fått till det där med bogpropellermärket riktigt riktigt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s